Levinneisyys ulottuu keski-Lappiin asti pohjoisessa. Se lentelee katajaa kasvavissa sekametsissä, mäillä ja rinteillä. Lentoaika on myöhäinen, syys- lokakuu. Alueen havainnot on tehty 21.9. – (3.10 – 5.10). Perhonen on melko pieni, siipiväli on 20 – 25 mm (Silvonen & ym, 2014). Etusiivet ovat harmaanruskeat, keskisareke tummempi, poikkijuovat musta, valkoreunaiset, ulommassa poikkijuovassa etureunan takana on mutka sisäänpäin, takaosa on vahvasti aaltoinen, musta kärkijuomu selvä, ulottuu poikkijuovaan.
Toukka on harmaanvihreä, selkäjuova yleensä puuttuu, joskus erottuu himmeästi; sivuselkäjuova on leveä, valkoinen; sivujuova on leveä valkoinen ja sen yläreunus tavallisesti joko osittain tai kokonaan punainen. Vatsan juovat heikot, vihreät. Pää on vihreä, rintajalat punaruskeat. Toukka elää katajalla (Juniperus communis). Muna talvehtii.
Havainnot; Ensihavainto tehtiin Matinojalla 21.9.1957, Leimo Kangas. Havaintoja ovat ilmoittaneet Arto Tyrni, Keijo Mattila, Leimo Kangas, Lauri Salonen ja Matti Ahola.
Lisätietoja: http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Thera_Juniperata