Lajia tavataan koko Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Se lentelee rehevissä metsissä, soiden laitamilla puutarhoissa ja niittyjen reunamilla. Lento alkaa heinäkuussa ja jatkuu aina lokakuulle asti. Alueen havainnot on tehty 26.7. – 28.9. Etusiivissä on valkoisella pohjalla kellanruskeat tyvi- ja keskisareke, josta yleensä takaosa on hävinnyt; ulkosareke on tummanharmaa, jossa näkyy myös valkoinen aaltojuova. Takasiivet ovat valkoiset, mutta ulkoreuna on harmaa. Siipiväli on 22 – 30 mm (Silvonen & ym, 2014).
Toukka on hoikka ja vihreä, selkä tummanvihreä, selkäjuova puuttuu. Sivuselkäjuova on leveä, valkoinen tai keltainen, sen reunat häipyvät. Peräkilvessä on vaaleat perälisäkkeet. Pää vihreä tai hyvin vaalea. Se elää pääasiassa lepillä (Alnus incana ja Alnus glutinosa), mutta myös tuomella (Prunus padus). Toukka on tavattu myös koivulta (Betula pubescens), oratuomelta (Prunus spinosa) ja ruusulta (Rosa).
Havainnot: Ensihavainto lajista tehtiin Matinojalla 4.8.1956, Leimo Kangas. Havaintoja ovat ilmoittaneet Arto Tyrni, Keijo Mattila, Leimo Kangas, Lauri Salonen ja Matti Ahola.
Lisätietoja: http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Plemyria_Rubiginata