Etelä-Suomen laji, joka on levinnyt Kuopioin korkeudelle pohjoisessa. Elinpiiriin kuuluvat haapametsiköt ja lehtimetsät, joissa haapaa kasvaa. Lentoaika on touko- kesäkuu. Alueen havainnot on tehty 27.5. – 17.6. Etusiivet ovat ruskeanharmaat, poikkijuovat ovat kapeat, valkoiset ja ilman hammastusta. Sisemmän poikkijuovan sisäpuolella on tyypillinen jono mustia täpliä ja himmeä tyvijuova. Ulompi poikkijuova päättyy etureunassa valkoiseen, kolmionmuotoiseen täplään, jonka ulkopuolella on musta varjostus. Himmeä aaltoviiru päättyy etureunassa myös valkoiseen, mutta pieneen täplään. Siipiväli on 34 – 44 mm (Silvonen & ym, 2014).
Toukka on ruskea ja lyhytkarvainen, paitsi kyljistä, joilla on ruumiin suuntainen rivi pidentyneitä karvoja. Keskiruumiin 3. jaoke on laajentunut poikittain poimumaisesti ja sukaskänät ovat siinä punaiset; myös takaruumiin 8. jaokkeen D2-käsnät ovat punaiset. Lepoasennossa toukka on painautuneena oksaa vasten ja sitä on vaikea nähdä. Se elää haavalla (Populus tremula). Kotelo talvehtii.
Havainnot: Ensihavainto tehtiin Kantolassa 11.6.1971, Matti Ahola. Havaintoja ovat ilmoittaneet Arto Tyrni, Juha Jokinen, Kari Järventausta, Keijo Mattila ja Matti Ahola.
Lisätietoja: http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Pygaera_Timon
http://perhoset.perhostutkijainseura.fi/historia/notodontidae/pyg-timon.htm