Laji on levinnyt Meri-Lappiin asti pohjoisessa. Elinpiiri on laaja käsittäen monenlaiset lehti- ja sekametsät sekä pensaikkomaat. Paras lentoaika on kesä- heinäkuu; alueen havainnot on tehty 21.5 – 21.6. Etusiivet ovat sinertävän harmaat, siipien kärjessä ulomman poikkijuovan ulkopuolella on suuri keltainen, ympyränmuotoinen täplä, poikkijuovat ovat kapeat, mustat, mutta vaaleareunaiset. Siipiripsien tyvellä on kapea musta juova. Keskiruumiin etuosa on myös keltainen, tummarajainen. Siipiväli on 48 – 62 mm (Silvonen & ym, 2014).
Toukan perusväri on musta; jokaisessa jaokkeessa on oranssinruskea poikittaistäplä lähes ympäri toukan. Lisäksi on runsas juovakirjailu: Selkäjuova on jakautunut, keskus on musta, leveä, reunat kellanvalkoiset tai keltaiset, kapeat; sivuselkäjuova yksinkertainen on melko kapea, valkoinen tai keltainen; lisäsivujuova on myös yksinkertainen, valkoinen tai kellanvalkoinen; sivujuova on valkoinen ja näkyy vain jaokkeiden välissä, koska huokosten ympärillä on melko suuri oranssinruskea tai punertava täplä. Toukan pää on musta, päälaen sauma ja otsan reunus ovat keltaiset. Se elää monilla lehtipuilla, kuten koivuilla (Betula pendula ja Betula pubescens), pajuilla (Salix), haavalla (Populus tremula), lehmuksella (Tilia cordata), tammella (Quercus robur), vaahteralla (Acer platanoides) ja jalavalla (Ulmus glabra). Kotelo talvehtii.
Havainnot: Ensihavainto tehtiin Matinojalla 10.6. – 14.6.1956, Leimo Kangas. Havaintoja ovat ilmoittaneet Arto Tyrni, Juha Jokinen, Keijo Mattila, Leimo Kangas ja Lauri Salonen.
Lisätiedot: http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Phalera_Bucephala
http://perhoset.perhostutkijainseura.fi/historia/notodontidae/pha-bucephala.htm