Lajia tavataan Tornioon asti pohjoisessa. Se lentelee puistoissa ja puutarhoissa ja paikoissa, missä herukoita kasvaa. Lento alkaa kesäkuussa ja jatkuu elokuun alkuun. Alueen havainnot on tehty 13.6. – (30.7. – 31.7.). Siivet kalpean keltaiset, ulomman poikkijuovan keskellä on yksinkertainen ulkonema, se on etureunan takana suora; sisempi poikkijuova taipuu suorakulmaisesti ulospäin. Etusiiven kärkijuomu on heikko; siipiripset ovat terävästi tummatäpläiset. Siipiväli on 24 – 30 mm (Silvonen & ym, 2014).
Toukka on hyvin hoikka, vihreä tai kellanvihreä. Selkäjuova on jakautunut, keskus vihreä, reunat himmeät, vaaleat; sivuselkäjuova selvempi, vaalea. Sivujuovasta voi nähdä häivän, mutta se on epäselvä. Toukka elää herukoilla, kuten mustaherukalla (Ribes nigrum) ja punaherukalla (Ribes rubrum & spicatum). Muna talvehtii.
Havainnot: Ensihavainto tehtiin Matinojalla 9.7.1956, Leimo Kangas. Havaintoja ovat ilmoittaneet Arto Tyrni, Keijo Mattila, Leimo Kangas, Lauri Salonen ja Matti Ahola.
Lisätietoja: http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Eulithis_Mellinata