Laji esiintyy Etelä-Suomessa Etelä-Pohjanmaalle asti, mutta puuttuu länsirannikolta. Tuominopsasiiven yläpuoli on tummanruskea ja siinä on molemmilla sukupuolilla oransseja reunatäpliä, takasiipien alapinnalla on kaksi riviä mustia täpliä ja väli on oranssi, lisäksi siinä on kapean valkoinen, hiukan epäselvä W-kuvio. Siipiväli on 25 – 36 mm (Silvonen & ym, 2014). Perhonen on lehtometsien laji, jonka voi tavata metsän aukioilla tai nähdä muutaman metrin korkeudessa lehvästössä. Lentoaika on heinäkuu, alueen havainnot ovat ajalta 24.6. – 4.7.
Toukka elää tuomella (Prunus padus), joskus myös vadelmalla (Rubus idaeus). Se on vihreä, takaruumiin 2. – 6. jaokkeiden keskiselässä on parilliset valkoiset, punareunaiset kyhmyt, pää on täysikasvuisena vaalea. Muna talvehtii ravintokasvin oksalla.
Havainnot: Ensihavaintona on toukka, Mustilahti 1959, Leimo Kangas. Havaintoja ovat ilmoittaneet Arto Tyrni, Juha Savolainen, Keijo Mattila, Leimo Kangas, Matti Ahola, Risto Martikainen ja Vesa Lepistö.
Lisätietoja: http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Satyrium_Pruni
https://laji.fi/taxon/MX.60809