Lajia tavataan koko Suomessa, Lapissa harvalukuinen. Se elää kaikenlaisissa biotoopeissa, joissa kasvaa tuomea. Lento alkaa kesäkuun lopulla ja jatkuu elokuulle; alueen havainnot on tehty 8.7. – 28.8. Pää, keskiruumis, tuntosarvet ja etusiivet ovat valkoiset, mustapisteiset. Siipien pisteet ovat järjestyneet 5 – 6 riviin, lisäksi kärkiosassa on rykelmä hyvin pieniä pisteitä. Takasiivet ovat harmaanruskeat. Siipiväli on 20 – 24 mm (Bengtsson & ym, 2011).
Toukan pää, niskakilpi ja peräkilpi ovat mustat, ruumis on kellan- tai vaaleanharmaa. Sukasten tyvitäplät ovat mustat, pienet, lisäksi ovat mustat suuret täplät D1- ja D2-sukasten alapuolella. Ravintokasvi on tuomi (Prunus padus). Laji talvehtii munatoukkana eli toukka on kehittynyt munassa, mutta kuoriutuu vasta keväällä. Se alkaa heti kutoa verkkoa. Kun toukat asuvat ryhminä, voi kolonia kehrätä verkkonsa koko puuhun ja syödä sen lehdistä paljaaksi. Koteloituvat myös ryhmänä valkoisiin kotelokoppiin. Muna talvehtii.
Havainnot: Ensimmäinen havainto on kirjattu muistiin Aitoosta 22.8.1965, Matti Ahola. Havaintoja ovat ilmoittaneet Keijo Mattila, Leimo Kangas ja Matti Ahola.
Lisätietoja: http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Yponomeuta_Evonymella