Lajia tavataan Etelä- ja Keski-Suomessa. Se esiintyy tuorepohjaisilla niityillä, metsäteiden varsilla ja sekametsien aukioilla. Paras lentoaika alkaa juhannuksen jälkeen ja jatkuu heinäkuun loppuun. Alueen havainnot on tehty 20.6. – 14.7. Tummapapurikon siipien yläpinta on tummanruskea, etusiiven kuviona on vain kärkiosan silmätäplä, mustat juovat puuttuvat, takasiipien yläpinnalla on yleensä kolme silmätäplää. Siipiväli on 40 – 51 mm (Silvonen & ym, 2014).
Toukka on vihreä, valkopisteinen ja pitempikarvainen kuin lähilajit, selkäjuovan sivut valkoiset, samoin sivuselkäjuova ja sivujuova, jotka ovat saman levyiset; perälisäkkeet ovat vihreät, sivuilta vaaleat. Ravintokasvina ovat heinät, kuten nadat (Festuca) ja nurmikat (Poa). Toukka talvehtii keskenkasvuisena.
Havainnot: Ensimmäinen havainto alueelta kirjattiin Matinojalla 20.6.1956, Leimo Kangas. Havaintoja lajista ovat ilmoittaneet Arto Tyrni, Kari Järventausta, Keijo Mattila, Leimo Kangas, Matti Ahola ja Pekka Rantanen.
Lisätietoja: http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Lasiommata_Maera
https://laji.fi/taxon/MX.60957