Lajin levinneisyys Suomessa ulottuu Keski-Lappiin asti. Se on yleinen perhonen monenlaisilla metsämailla. Lento alkaa toukokuussa ja jatkuu elokuuhun asti; alueen havainnot on tehty 10.7. – 7.8. Tuhtikääpäkoin pää on kellanruskea, suomut hiusmaisia ja pystyssä; tuntosarvet ulottuvat etusiipien puoliväliin ja niissä on lyhyet ripset, n. siiman paksuuden mittaiset (lajilla Morophaga choragella on selvästi pitemmät). Etusiivet ovat vaalean kellanruskeat ja niissä on tummanruskeita pisteitä tai suurempia täpliä, joista suurin on siiven etureunassa ja ulottuu siiven puoliväliin. Siipiripset ovat täplikkäät, siipiväli on 23 – 27 mm (Bengtsson & ym, 2008).
Toukka on valkoinen tai vaalean harmaa, pää ja niskakilpi ovat tummanruskeat. Se elää pääasiassa havupuiden käävillä, usein lajilla rivikääpä (Antrodia serialis), mutta myös rusokantokäävällä (Formitopsis rosea). Toukka syö kääpään mutkittelevia ulosteen täyttämiä käytäviä. Talvehtii toukkana.
Havainnot: Ensihavainto lajista on tehty Rautajärveltä 10.7.1983, Keijo Mattila.
Lisätietoja: http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Montescardia_Tessulatellus